poniedziałek, 6 maja 2013

Ciasto biszkoptowe z budyniem


Ten biszkopt, zamiast namoczyć wodą z cytryną, nasączyłam wodą z wódką. Efekt: rewelacyjny! Ciasto mało słodkie, miękkie, alkoholowe.

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
Składniki na masę budyniowo-kokosową:
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • wiórki kokosowe (wedle uznania)
Wykonanie:
Upiec biszkopt (przepis znajdziecie tutaj: http://dominikabakescakes.blogspot.com/2013/05/biszkopt.html)
Ugotować budyń. Dodać masło i delikatnie wymieszać. Do gotującej się masy, wsypać wiórki kokosowe, mieszając.
Gotowy biszkopt przekrajamy wzdłuż na trzy części (tak, jak na zdjęciu powyżej). 
Nasączamy wodą z wódką (ja nasączyłam z każdej strony).
Potem nakładamy na biszkopt masę, przykrywamy drugą warstwą biszkoptu, znów nakładamy masę, przykrywamy trzecią warstwą biszkoptu. 

Jeść można od razu, ale ja polecam odstawić ciasto na ok. 1 godzinę dla lepszego efektu smakowego. :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.