niedziela, 5 maja 2013

Biszkopt


Przepis na biszkopt od pani Ady, trochę zmodyfikowany przeze mnie :) Miękki w środku, kruchy na zewnątrz. Bez dodatku proszku do pieczenia.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
Wykonanie:

Białka ubić.
Dodać cukier, ubijając.
Dodać po kolei żółtka, ubijając.
Dodać mąkę, nadal ubijając.
Nagrzać piekarnik do 170ºC. 
Spód formy (ja piekłam w formie ok. 10cm x 40cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boków niczym nie smarować.
Teraz nakładamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika na 50-60 minut.
Gotowe ciasto zrzucamy z ok. 60 cm na podłogę (w formie!), a kiedy się wystudzi, możemy delikatnie wyjąć je z formy. :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.