środa, 1 maja 2013

Muffinki karmelowo-snickersowe


To chyba najsłodsze babeczki, jakie kiedykolwiek jadłam. Polecam w czasie naprawdę WIELKIEJ ochoty na słodycze! Zaletą jest jednak to, że nie znikną wszystkie od razu. :)



Składniki (12 szt.):
  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 4 snickersy
  • śmietana kremówka 30 lub 36%
  • sos karmelowy albo masa kajmakowa
Wykonanie:
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypać do naczynia. 
W drugim roztrzepać jajko + mleko + oliwa z oliwek + cukier wanilinowy. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać. Pokroić 2 snickersy na drobne kawałki i dodać do całości, wymieszać znów.
Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
Masę nałożyć do foremek do muffinek (ja używam silikonowych, nie trzeba wykładać ich papilotkami). Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty.
Ubić śmietanę kremówkę, dodać do niej cukier pod koniec ubijania.
Pokroić na kawałki 2 pozostałe snickersy.
Wyjąć babeczki z piekarnika, poczekać, aż się schłodzą. Potem nałożyć kremówkę, snickersy i sos karmelowy (masę kajmakową należy wcześniej podgrzać, aby była bardziej płynna).
Smacznego! ;]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.