Nie za słodkie, owocowe babeczki na kruchym cieście. Specjalnie dla mojej mamy, przygotowane z bananami. A ja uwielbiam smak tego kruchego ciasta. Zjedzone w mig! :)
Składniki (12 szt.)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 1 opakowanie budyniu
- 1 duży banan (albo inne owoce)
Wszystkie składniki (oprócz budyniu) posiekać, zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut (ja włożyłam na 15).
Ciasto powkładać do foremek. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.
Przygotować budyń z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Napełnić nim foremki z babeczkami.
Banana pokroić wedle upodobania i udekorować nim babeczki.
Należy je w miarę szybko zjeść (z czym na pewno nie będzie problemu! :)), ponieważ po kilku godzinach owoce wyglądają nieświeżo, a budyń jest zimny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.