czwartek, 2 maja 2013

Muffinki budyniowe z bananem


Nie za słodkie, owocowe babeczki na kruchym cieście. Specjalnie dla mojej mamy, przygotowane z bananami. A ja uwielbiam smak tego kruchego ciasta. Zjedzone w mig! :)



Składniki (12 szt.)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie budyniu
  • 1 duży banan (albo inne owoce)
Wszystkie składniki (oprócz budyniu) posiekać, zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut (ja włożyłam na 15).
Ciasto powkładać do foremek. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.
Przygotować budyń z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Napełnić nim foremki z babeczkami.
Banana pokroić wedle upodobania i udekorować nim babeczki.
Należy je w miarę szybko zjeść (z czym na pewno nie będzie problemu! :)), ponieważ po kilku godzinach owoce wyglądają nieświeżo, a budyń jest zimny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.