czwartek, 23 maja 2013

Ciasto budyniowo-kokosowe


Moje ciasto bez żadnej filozofii. Bez pieczenia, smaczne, szybkie i uda się każdemu. A jego smak przypomina mi Wielkanoc, kiedy po raz pierwszy je zrobiłam.

Składniki (blacha 35 x 25 cm):
  • 2 paczki herbatników
  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 150 g wiórków kokosowych
Wykonanie:

Zrobić budyń wedle zaleceń na opakowaniu, dodając do niego 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Ostudzić.
Dodać masło i wiórki kokosowe. 
Wymieszać do równego połączenia się wszystkich składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami,
Na herbatniki wylać połowę masy budyniowej, przełożyć herbatnikami, wylać drugą połowę masy, przełożyć herbatnikami.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby składniki do siebie przywarły.

:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.