Wyglądają przeciętnie, ale dzięki twarogowi mają wyjątkowy smak. Polecam, jeżeli macie trochę czasu na upieczenie. :)
Składniki (5 szt.):
- 15 g masła
- 85 ml mleka
- 6 g drożdży świeżych lub 3 g drożdży suchych
- 40 g zmielonego twarożku
- 25 g cukru
- szczypta soli
- 180 g mąki pszennej
- 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka
Wykonanie:
Masło roztopić w garnku i dodać mleko, podgrzewając do temp. 37 st. C.
Odlać trochę podgrzanego mleka z masłem do innego naczynia i roztopić tam świeże drożdże (suche drożdże wymieszać z mąką).
Dodać do roztopionych drożdży resztę mleka + twarożek + cukier + sól + 3/4 mąki.
Wyrobić ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut (powinno podwoić objętość).
Wyrobić ciasto na stolnicy, dodając resztę mąki.
Uformować bułeczki.
Ułożyć blisko siebie, żeby mogły zetknąć się podczas pieczenia, nakryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 40 minut.
Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 20 minut w temp. 200 st. C.
Smacznego! :)
pieczesz z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu. Piekąc z termoobiegiem, szybciej może przypiec Ci się spód (co raz mi się przydarzyło). Pozdrawiam!
Usuń