sobota, 18 maja 2013

Bułeczki z twarożkiem


Wyglądają przeciętnie, ale dzięki twarogowi mają wyjątkowy smak. Polecam, jeżeli macie trochę czasu na upieczenie. :)

Składniki (5 szt.):
  • 15 g masła
  • 85 ml mleka
  • 6 g drożdży świeżych lub 3 g drożdży suchych
  • 40 g zmielonego twarożku
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka
Wykonanie:
Masło roztopić w garnku i dodać mleko, podgrzewając do temp. 37 st. C.
Odlać trochę podgrzanego mleka z masłem do innego naczynia i roztopić tam świeże drożdże (suche drożdże wymieszać z mąką).
Dodać do roztopionych drożdży resztę mleka + twarożek + cukier + sól + 3/4 mąki.
Wyrobić ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut (powinno podwoić objętość).

Wyrobić ciasto na stolnicy, dodając resztę mąki.
Uformować bułeczki.
Ułożyć blisko siebie, żeby mogły zetknąć się podczas pieczenia, nakryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 40 minut.

Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 20 minut w temp. 200 st. C.

Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. pieczesz z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu. Piekąc z termoobiegiem, szybciej może przypiec Ci się spód (co raz mi się przydarzyło). Pozdrawiam!

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.