czwartek, 6 czerwca 2013

Biszkopt kakaowy


Biszkopt kakaowy z nadzieniem budyniowo-brzoskwiniowym. Niezwykle lekki i puszysty krem, przyrządzany jak budyń, tylko na soku owocowym, a nie na mleku. A oto podaję przepis na pyszny biszkopt kakaowy:

Składniki:


  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
Wykonanie:

Białka ubić.Dodać cukier, ubijając.Dodać po kolei żółtka, ubijając.Dodać mąkę i kakao, nadal ubijając.Nagrzać piekarnik do 170ºC. Spód formy (ja piekłam w formie ok. 10cm x 40cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boków niczym nie smarować.Teraz nakładamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika na 50-60 minut.Gotowe ciasto zrzucamy z ok. 60 cm na podłogę (w formie!), a kiedy się wystudzi, możemy delikatnie wyjąć je z formy. :)

Taki biszkopt możemy przekroić na dwie/trzy części i dodać dowolne nadzienie.

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. a czy można zamówić przepis na sernik ze spodem z czekolady i polewą malinową? :) będę Cię wtedy uwielbiała do końca życia :) Jeżeli w Twoim mieście jest Jeffs (taka amerykańska sieciówka) lub Hard Rock Cafe, to polecam Ci serniki w tych dwóch miejscach :) kocham je, kocham !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojawi się przepis na sernik nowojorski. :) Polewa wg uznania, więc pewnie wybierzesz malinową. :) W moim mieście niestety nie ma tych kawiarni, ale jadłam sernik z Hard Rock Cafe, będąc w zeszłym roku w Złotych Tarasach. :) I dzięki temu smakowi znalazłam przepis na przepyszny nowojorski. :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.