Ten sernik przygotowałam na Dzień Dziecka. Miałam trochę obaw w stosunku do ananasów, które są dosyć ciężkie, aby położyć je na krem. Ale w końcu liczy się efekt smakowy, który był naprawdę rewelacyjny!
Składniki:
- 150 g pokruszonych biszkoptów
- 100 g rozpuszczonego masła
- 500 g serka homogenizowanego (albo twarogu)
- 250 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 20 g galaretki (albo żelatyny)
- 150 g jogurtu naturalnego
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- puszka ananasów
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Wykonanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pokruszone biszkopty wymieszać z masłem.
Dno blaszki wyłożyć masą biszkoptową.
Zmiksować serek, cukier puder i sok z cytryny.
20 g galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić, połączyć z jogurtem naturalnym.
Połączyć obie masy, mieszając.
Ubić śmietanę.
Dodać ją do masy, mieszając.
Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować galaretkę według wskazówek na opakowaniu.
Po kilku godzinach nałożyć na ciasto owoce i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki.
jak dla mnie to, to może być blog o samych sernikach !!! :) kocham wszystkie możliwe i nie znam w tym temacie umiaru ;) czekam na ten obiecany nowojorski !!! :)
OdpowiedzUsuń