niedziela, 9 czerwca 2013

Sernik na zimno z galaretką i ananasem


Ten sernik przygotowałam na Dzień Dziecka. Miałam trochę obaw w stosunku do ananasów, które są dosyć ciężkie, aby położyć je na krem. Ale w końcu liczy się efekt smakowy, który był naprawdę rewelacyjny!

Składniki:

  • 150 g pokruszonych biszkoptów
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 500 g serka homogenizowanego (albo twarogu)
  • 250 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 20 g galaretki (albo żelatyny)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • puszka ananasów
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Wykonanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pokruszone biszkopty wymieszać z masłem.
Dno blaszki wyłożyć masą biszkoptową.

Zmiksować serek, cukier puder i sok z cytryny.
20 g galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić, połączyć z jogurtem naturalnym.
Połączyć obie masy, mieszając.
Ubić śmietanę.
Dodać ją do masy, mieszając.
Wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować galaretkę według wskazówek na opakowaniu.

Po kilku godzinach nałożyć na ciasto owoce i zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki.





1 komentarz:

  1. jak dla mnie to, to może być blog o samych sernikach !!! :) kocham wszystkie możliwe i nie znam w tym temacie umiaru ;) czekam na ten obiecany nowojorski !!! :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.