środa, 29 maja 2013

Jajka w koszulkach


Pamiętam swoją pierwszą próbę ugotowania jajka w koszulce. Wydawało mi się to bardzo łatwe. I rzeczywiście udało mi się za pierwszym razem, lecz wtedy tak łatwo nie było. Mimo wszystko kanapki z jajkami w koszulkach to jedno z moich ulubionych śniadań i zawsze traktuję je jak z najlepszej restauracji. :)

Składniki:
  • 1 jajko
  • 300 ml wrzącej wody
  • 1 bułka
Wykonanie:

Gotujemy wodę w garnku.
Wbijamy całe jajko z jak najmniejszej odległości do wrzącej wody.
Zwiększamy ogień.
Kulistymi ruchami oblewamy jajko wodą.
Po dwóch minutach jest gotowe. 
Podajemy z gorącą bułką, przyprawiamy wedle uznania. 

Polecam przed gotowaniem obejrzeć filmik, który znajdziecie na stronie:
http://www.doradcasmaku.pl/doradca-smaku/trik/id/31/03-jak-ugotowac-jajko-w-koszulce.html

Smacznego! :)


piątek, 24 maja 2013

Granola


Granolę możemy przygotować wedle własnego uznania. Podstawowy smak nadają orzechy, rodzynki i miód. Nie może również zabraknąć płatków owsianych. Jest zdrowa i idealna na śniadanie. :)

Składniki (2,5 l granoli):
  • 450 g płatków owsianych
  • 120 g sezamu
  • 1 starte jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 9 łyżek miodu
  • 250 g migdałów
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g rodzynek
Wykonanie:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią wszystkie składniki oprócz rodzynek.
Piec w temp. 170 st. C. 30 minut, mieszając kilka razy.
Wyjąć, wymieszać z rodzynkami.

:)

czwartek, 23 maja 2013

Ciasto budyniowo-kokosowe


Moje ciasto bez żadnej filozofii. Bez pieczenia, smaczne, szybkie i uda się każdemu. A jego smak przypomina mi Wielkanoc, kiedy po raz pierwszy je zrobiłam.

Składniki (blacha 35 x 25 cm):
  • 2 paczki herbatników
  • 1 l mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 150 g wiórków kokosowych
Wykonanie:

Zrobić budyń wedle zaleceń na opakowaniu, dodając do niego 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Ostudzić.
Dodać masło i wiórki kokosowe. 
Wymieszać do równego połączenia się wszystkich składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami,
Na herbatniki wylać połowę masy budyniowej, przełożyć herbatnikami, wylać drugą połowę masy, przełożyć herbatnikami.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby składniki do siebie przywarły.

:)



sobota, 18 maja 2013

Bułeczki z twarożkiem


Wyglądają przeciętnie, ale dzięki twarogowi mają wyjątkowy smak. Polecam, jeżeli macie trochę czasu na upieczenie. :)

Składniki (5 szt.):
  • 15 g masła
  • 85 ml mleka
  • 6 g drożdży świeżych lub 3 g drożdży suchych
  • 40 g zmielonego twarożku
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka
Wykonanie:
Masło roztopić w garnku i dodać mleko, podgrzewając do temp. 37 st. C.
Odlać trochę podgrzanego mleka z masłem do innego naczynia i roztopić tam świeże drożdże (suche drożdże wymieszać z mąką).
Dodać do roztopionych drożdży resztę mleka + twarożek + cukier + sól + 3/4 mąki.
Wyrobić ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut (powinno podwoić objętość).

Wyrobić ciasto na stolnicy, dodając resztę mąki.
Uformować bułeczki.
Ułożyć blisko siebie, żeby mogły zetknąć się podczas pieczenia, nakryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 40 minut.

Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem.
Piec ok. 20 minut w temp. 200 st. C.

Smacznego! :)


środa, 15 maja 2013

Bułeczki z rodzynkami


Nie wiem, jak wy, ale ja uważam, że te małe drożdżówki wyglądają naprawdę apetycznie. Maślane, puszyste, a smaku dodają im rodzynki, które można również zastąpić kawałkami czekolady. Jest trochę zachodu z tymi bułkami, ale zapewniam, że warto. :)

Składniki (8 szt.):
  • 50 g masła
  • 165 ml mleka
  • 7 g drożdży suchych lub 13 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 35 g cukru (3 łyżki)
  • 330 g mąki pszennej
  • 60 g rodzynków (4 łyżki)
  • 1 jajko
Wykonanie:

Masło roztopić w garnku i dodać mleko, podgrzewając do temp. 37 st. C. 
Odlać trochę podgrzanego mleka z masłem do innego naczynia i roztopić tam świeże drożdże (suche drożdże wymieszać z mąką).
Dodać do roztopionych drożdży resztę mleka z masłem + szczypta soli + 3 łyżki cukru + 3/4 mąki.
Wyrobić ciasto.
Dodać resztę mąki.
Zostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut (powinno podwoić objętość).

Wyrobić jeszcze raz, dodając rodzynki.
Uformować bułeczki.
Pozostawić do napuszenia na 20-30 minut.

Roztrzepać jajko z łyżką mleka i posmarować nim bułeczki.
Piec ok. 10 minut w temp. 220 st. C.

Smacznego! :)

wtorek, 14 maja 2013

Naleśniki


Wypróbowałam już wiele przepisów na naleśniki i pewnie jeszcze wiele przede mną, ale jak na razie nie mam zamiaru szukać następnych. :) Naleśniki z tego przepisu nie są za słodkie, pasują zarówno do czekoladowego nadzienia, jak i do warzyw. :)

Składniki (mi wyszło 5 sztuk o średnicy 25 cm):
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 15 minut (chociaż nie trzeba). Każdego naleśnika smażyć na naoliwionej patelni.

Ot, cała filozofia! Smacznego!

sobota, 11 maja 2013

Penne w sosie czosnkowym z serem, pomidorami i cukinią


Czy ja mówiłam, że na blogu pojawią się tylko przepisy dotyczące wypieków? Na pewno nie, ale tytuł bloga mówi sam za siebie. :) Hmm... W takim razie może zmienić stronę? Niee, nieoficjalnie mogę ogłosić, że raz w tygodniu pojawi się przepis na danie obiadowe. :) Dziś przedstawiam Wam mój własny przepis na penne w sosie czosnkowym z serem, pomidorami i cukinią.

Składniki (2 duże porcje):
  • makaron penne
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1/3 cukini
  • 1 średni pomidor
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Makaron ugotować al dente.
Pokroić w kostkę pomidora i cukinię, zetrzeć na tarce ser (zamiast sera żółtego można użyć starty parmezan). Umieścić te składniki w misce, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
Makaron odcedzić, ale zostawić w garnku trochę wody z makaronu. Następnie włożyć makaron z powrotem do garnka, dodać składniki z miski. Gotować wszystko na małym ogniu.
Po nałożeniu na talerz, polać jogurtem albo śmietanką 30%. 

Smacznego! :)