środa, 15 maja 2013

Bułeczki z rodzynkami


Nie wiem, jak wy, ale ja uważam, że te małe drożdżówki wyglądają naprawdę apetycznie. Maślane, puszyste, a smaku dodają im rodzynki, które można również zastąpić kawałkami czekolady. Jest trochę zachodu z tymi bułkami, ale zapewniam, że warto. :)

Składniki (8 szt.):
  • 50 g masła
  • 165 ml mleka
  • 7 g drożdży suchych lub 13 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 35 g cukru (3 łyżki)
  • 330 g mąki pszennej
  • 60 g rodzynków (4 łyżki)
  • 1 jajko
Wykonanie:

Masło roztopić w garnku i dodać mleko, podgrzewając do temp. 37 st. C. 
Odlać trochę podgrzanego mleka z masłem do innego naczynia i roztopić tam świeże drożdże (suche drożdże wymieszać z mąką).
Dodać do roztopionych drożdży resztę mleka z masłem + szczypta soli + 3 łyżki cukru + 3/4 mąki.
Wyrobić ciasto.
Dodać resztę mąki.
Zostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut (powinno podwoić objętość).

Wyrobić jeszcze raz, dodając rodzynki.
Uformować bułeczki.
Pozostawić do napuszenia na 20-30 minut.

Roztrzepać jajko z łyżką mleka i posmarować nim bułeczki.
Piec ok. 10 minut w temp. 220 st. C.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.